Εξετάζεται η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμο για τα παρακρατηθέντα ποσά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων - ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΙΛΚΙΣ

Hot

Post Top Ad

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Εξετάζεται η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμο για τα παρακρατηθέντα ποσά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων




Επιμέλεια
Επιστημονική ομάδα TAXHEAVEN

Με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 4501/2017 και της εγκυκλίου Φ. Φ. 80000/οικ. 55441/2985/23.11.2017, προβλέπεται ότι, ποσά που παρακρατήθηκαν για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2012 έως 30.6.2016 και υπολογίστηκαν επί του ακαθάριστου ποσού μηνιαίας κύριας σύνταξης ή προσυνταξιοδοτικής παροχής, επιστρέφονται άτοκα στους δικαιούχους, η δε επιστροφή τους θα γινόταν με τη σύνταξη του μηνός Δεκεμβρίου 2017.
Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρο 54 παρ. 1 περ. β' σε συνδυασμό με την περίπτωση β της παρ. 2 του ιδίου άρθρου του Κ.Φ.Δ. (ν.4174/2013) προβλέπεται πρόστιμο ύψους 100,00 ευρώ για την υποβολή εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οι οποίοι δεν είναι υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων. Σχετική είναι και η ΠΟΛ.1139/2017.

Βάσει των υφιστάμενων διατάξεων προκύπτει ότι, οι συνταξιούχοι που εισέπραξαν τα χρηματικά ποσά που τους αναλογούν πρέπει να τα δηλώσουν ως εισόδημα στα οικονομικά/φορολογικά έτη που ανάγονται, δηλαδή στα έτη που αφορούν.  Αυτό θα έχει ως συνέπεια την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για τα οικονομικά/φορολογικά έτη στα οποία ανάγονται τα ποσά που θα επιστραφούν στους συνταξιούχους. Συνεπώς, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, κάθε δικαιούχος-συνταξιούχος θα πρέπει να υποβάλει τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η οποία θα τον επιβαρύνει για κάθε οικονομικό/φορολογικό έτος με πρόστιμο 100 ευρώ —που ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα— αφού όπως ήδη αναφέραμε, στο νόμο δεν προβλέπεται εξαίρεση ή απαλλαγή γι' αυτές τις περιπτώσεις1.
Το υπ. Οικονομικών και η Α.Α.Δ.Ε. εξετάζουν τη δυνατότητα υποβολής των εκπρόθεσμων αυτών τροποποιητικών δηλώσεων χωρίς την επιβολή του προβλεπόμενου προστίμου έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν οι εν λόγω φορολογούμενοι.
Μία λύση που θα μπορούσε να υιοθετηθεί από τους αρμόδιους φορείς έτσι ώστε αφενός μεν, να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι με πρόστιμα, αφετέρου δε, να μην υπάρχει μεγάλο γραφειοκρατικό κόστος είναι να προβλεφθεί η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο θα εκδοθούν οι βεβαιώσεις συντάξεων, εφόσον βέβαια έχουν αναγραφεί τα σχετικά ποσά που επιστράφηκαν στις αντίστοιχες βεβαιώσεις συντάξεων του έτους 2017 (σ.σ. με τον αντίστοιχο κωδικό για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων στα έτη που ανάγονται, όπως δηλαδή γίνεται ήδη και με τα αναδρομικά των συντάξεων). 
Επί τη ευκαιρία να σημειώσουμε ότι είναι αναγκαία η επέκταση της δυνατότητας υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου και σε προγενέστερα έτη του φορολογικού έτους 2015 προκειμένου να αποφεύγονται οι επισκέψεις στις Δ.Ο.Υ. για τέτοιες περιπτώσεις. 


___________________
[1] Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1034/2017, για τις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αυτές θα παραλαμβάνονται χωρίς κυρώσεις μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.


Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/39706

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ