ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΑΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤ.1940 ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΌ ΜΟΥΣΕΙΟ. - ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΙΛΚΙΣ

Hot

Post Top Ad

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΑΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤ.1940 ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΌ ΜΟΥΣΕΙΟ.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΑΑΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Ο εορτασμός της Επετείου του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία .
Η ΕΑΑΣ συμμετέχουσα στο μεγάλο αυτό Εθνικό ιστορικό γεγονός διοργανώνει κάθε χρόνο τη σεμνή αυτή τελετή μνήμης και απόδοσης τιμής.
Δεν θα σας κουράσω με πολλά λόγια για τη σημασία της 28ης ΟΚΤ.1940 στην ιστορία της νεότερης Ελλάδος και όχι μόνο, καθόσον θα αναφερθεί λεπτομερώς η κύρια ομιλήτρια της εκδήλωσης, αλλά δράττομαι της ευκαιρίας, με λίγα λόγια θα σας κάνω μια πολύ σύντομη συσχέτιση του γεγονότος που εορτάζουμε σήμερα με την ιστορία μας καθώς και τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας.
Όταν λοιπόν, λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της 28 Οκτωβρίου του 1940 η τότε Ιταλική Κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, , με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Ιωάννης Μεταξάς του απάντησε με τι περίφημο ΟΧΙ, όπως ο ίδιος ο Γκράτσι στα απομνημονεύματά του, που εξέδωσε το 1945, περιγράφει τη σκηνή.
Ο Μεταξάς εκείνη τη στιγμή είχε εκφράσει το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής, και αυτή η άρνηση πέρασε στον τότε ελληνικό δημοσιογραφικό τύπο με την λέξη «ΟΧΙ
Αν κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία μας θα δούμε ότι και το 480 π.Χ. στη μάχη των Θερμοπυλών ο Λακεδαιμόνιος βασιλεύς Λεωνίδας με μερικές εκατοντάδες μαχητές, έδωσε τον υπέρ πάντων αγώνα κατά των Περσών όπου κατά τις αρχαίες πηγές είχαν εκατομμύρια άνδρες στρατό.
Στην επανάσταση του 1821, οι πεινασμένοι και ξυπόλυτοι Έλληνες, οδηγούμενοι από εμπνευσμένους οπλαρχηγούς επαναστάτησαν κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και επέτυχαν τελικά την απελευθέρωση.
Πλείστα παραδείγματα τέτοιων γεγονότων στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους στη πορεία των αιώνων. Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των γεγονότων η πίστη στη Ελευθερία και η άρνηση των Ελλήνων στην υποταγή και ο αγώνας, υπέρ βωμών και εστιών.
Τι ήταν όμως εκείνο που τους οδήγησε σε τέτοιες αποφάσεις ώστε να αγωνιστούν και να ακολουθήσουν, ακόμη και το δρόμο της θυσίας, μαχόμενοι για το πάτριο έδαφος;
Θα σας το πω με μία λέξη και μόνο. ΚΑΘΗΚΟΝ
ΚΑΘΗΚΟΝ των ηγετών τους έναντι, του αξιώματος που κατείχαν τη στιγμή της απόφασης των, του λαού που εκπροσωπούσαν, της υπεράσπισης της πατρώας γης και της ιστορίας.
Καλώς ή κακώς η ιστορία γράφεται και με ηρωικά <<ΟΧΙ>> , όπως αυτό της 28ης Οκτ 1940, ή με το περίφημο <<ΜΟΛΏΝ ΛΑΒΕ>> του Λεωνίδα, ή το <<ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ>> των αγωνιστών του 1821,γιατί έτσι είναι γεννημένος και γαλουχημένος ο Έλληνας σε όλο τον ιστορικό του βίο.
Σήμερα η Πατρίδα μας βρίσκεται στη δύνη πολλαπλών προβλημάτων κυρίως οικονομικών, εθνικών και δημογραφικών. που απαιτούν επιτακτικά λύσεις οι οποίες χρειάζονται αποφασιστικότητα και ομοψυχία, Η Πατρίδα μας, εδώ και εννέα (9) χρόνια, βιώνει έναν ανελέητο οικονομικό, κατ΄ουσία πόλεμο ,που τα αποτελέσματά του τα νιώθουμε βαθιά στο πετσί μας όλοι οι Έλληνες. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στη πατρίδα μας, αλλά πάντα τα καταφέρναμε και ευελπιστώ ότι και αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε, ώστε οι θυσίες του λαού μας μα μην πάνε χαμένες μιας και μόλις τώρα αχνοφένεται κάποια ελπίδα ότι η όποια ζημιά από αυτό θα αποκατασταθεί τα επόμενα χρόνια.
Η ζημιά όμως επί των εθνικών θεμάτων δεν αποκαθίσταται και δημιουργεί τετελεσμένα. Η ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων, όπου υπάρχει ήδη μια κακή συμφωνία , που επιπλέον δεν εφαρμόζεται από την άλλη πλευρά, καθώς και η επιθετικότητα με αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων μας από τον εξ ανατολών γείτονα μας, αποτελούν μείζονα θέματα που απαιτούν χειρισμούς που θα είναι προς το εθνικό συμφέρον.
Σε ότι δε αφορά τον εξ ανατολών γείτονα μας απαιτείται , ετοιμότητα, αποφασιστικότητα, σύμπνοια, εθνική διακομματική συνεννόηση και καμιά υποχώρηση επί των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας με οποιοδήποτε κόστος και θυσία., όπως ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ.
Το δε μείζον θέμα της αθρόας εισροής προσφύγων και λαθρομεταναστών πρέπει να αντιμετωπισθεί ως Εθνικό θέμα πριν, αν δεν είναι ήδη και αργά, καθόσον πέραν του αισθήματος ανασφάλειας που δημιουργεί, λόγω της διαφορετικών ηθών και εθίμων και της όλης κουλτούρας των εισερχομένων θα δημιουργήσει μελλοντικά πλείστα και δυσεπίλυτα προβλήματα με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ας ακολουθήσουμε λοιπόν οι νεοέλληνες τα παραδείγματα του ιστορικού μας παρελθόντος και με οδηγό το καθήκον, που εκφράζει και το πνεύμα του ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου, να πορευτούμε. Η ΕΛΛΑΣ με ένδοξο παρελθόν χιλιετιών , έχει και μέλλον, γιατί πολλές φορές έχει αποδείξει πως από τις στάχτες της ξαναγεννιέται , και παρά τις όποιες πρόσκαιρες δυσκολίες , πάλι προς τη δόξα θα βαδίσει και θα μεγαλουργήσει.
ΖΉΤΩ Η 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ,
ΖΗΤΩ Η ΑΙΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΑΣ.
Σας ευχαριστώ από καρδιάς, χρόνια πολλά, να είμαστε όλοι καλά και του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ